fbpx

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES)

En Uygun ve En Avantajlı Fiyat
20+ Farklı Sigorta Şirketinden Teklif
9 Taksit Fırsatı

Hemen Teklif Al!

    1

    Kişisel Bilgiler

    2

    Sigorta Bilgileri

    3

    Doğrulama




    Doğum Tarihi:

    İletişim Tercihi:

    Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Aydınlatma Metni ve Kullanıcı Sözleşmesini okudum, kabul ediyorum.

    Mevcutta Bireysel Emeklilik Sigortanız var mı?:




    Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Nedir?

    Bireysel Emeklilik Sistemi, kamu sosyal güvenlik sistemini tamamlayan ve çalışma dönemindeki yaşam standardınızı emeklilik döneminizde de sürdürebilmenizi sağlayan bir tasarruf ve yatırım sistemidir. Bu sistem, düzenli tasarruf yaparak emeklilik döneminde gelir güvencesi sağlamaya yardımcı olur.

    Bireysel Emeklilik Sistemi’ne herkes katılabilir. Sistemde en az 10 yıl süreyle kalıp, 56 yaşını tamamlayarak emekliliğe hak kazanabilirsiniz. Emekliliğe hak kazandığınızda, birikiminizin tamamını ya da bir kısmını toplu olarak alabilir veya düzenli gelir olarak ödenmesini talep edebilirsiniz.

    Ayrıca, Bireysel Emeklilik hesabınıza ödediğiniz katkı paylarının yüzde 30’una karşılık gelen tutarda Devlet katkısından faydalanırsınız. Örneğin, hesabınıza her ay 200 TL yatırdığınızda, Devlet de sizin için 60 TL yatıracaktır; böylece emekliliğiniz için her ay toplamda 260 TL’niz yatırıma yönlendirilecektir.

    Devlet Katkısı Nedir Ve Nasıl Hak Edilir?

    Devlet katkısı, bireysel veya gruba bağlı bireysel sözleşmeleriniz için ödediğiniz katkı paylarının %30’u oranında devlet tarafından karşılanan tutardır. Bir katılımcı, bir takvim yılı içinde ilgili yılın belirlenen brüt asgari ücret tutarına kadar yapmış olduğu katkı payı ödemeleri için devlet katkısından yararlanabilir. 2024 yılında devlet katkısı üst limitinden yararlanabilmek için ödenmesi gereken katkı payı tutarı 240.030 TL’dir. Bu limiti aşan katkı payı ödemeleri devreden katkı payı olarak kabul edilir ve Devlet katkısı hesaplamasında dikkate alınır. İşvereniniz adına yapılan katkı payı ödemeleri için ise devlet katkısı ödenmez.

    Devlet katkısı hesaplaması, emeklilik şirketleri tarafından sağlanan verilere dayanarak Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) tarafından yapılır. Devlet katkısı tutarı, katkı payı ödemesinin emeklilik şirketinin hesaplarına nakden intikal ettiği ayı takip eden ay içinde hesabınıza ödenir.

    Bireysel emeklilik devlet katkısı hesabınızda kayıtlı olan bu tutarların; sistemde en az 3 yıl kalmanız durumunda %15’ine, en az 6 yıl kalmanız durumunda %35’ine, en az 10 yıl kalmanız durumunda %60’ına, emekli olmanız, vefat etmeniz veya maluliyet durumunda ise %100’üne hak kazanırsınız.

    Bireysel Emeklilik Sisteminin Avantajları Nelerdir?

    1. Devlet katkısı: Bireysel emeklilik sistemine yaptığınız katkı paylarına devlet belirli bir oranda katkıda bulunabilir.
    2. Esneklik: Katkı paylarınızı istediğiniz zaman değiştirebilir, ödeme aralığınızı ve miktarınızı ayarlayabilirsiniz.
    3. Yatırım olanakları: Bireysel emeklilik fonlarında birikimleriniz profesyonelce yönetilir ve farklı yatırım enstrümanlarına yatırım yapabilirsiniz.
    4. Hareketlilik: İş değişikliği durumunda biriken fonunuzu yeni işvereninizin emeklilik planına transfer edebilir veya bireysel emeklilik hesabınızı devam ettirebilirsiniz.
    5. Güvence: Emeklilik döneminizde düzenli bir gelir elde etmenizi sağlar ve sosyal güvenlik sistemini tamamlayarak ek gelir sağlar.
    6. Miras bırakma: Vefat durumunda biriken fonunuzdan kalan miktarı mirasçılarınıza bırakabilirsiniz.
    7. Disiplinli birikim: Düzenli katkı payı ödemeleriyle disiplinli bir şekilde birikim yapmanızı sağlar.

    Bireysel Emeklilik Sisteminden Ayrılabilir miyim?

    Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) iptal edilirse, biriken paranın geri alınması durumunda belirli kesintiler gerçekleşir. Bu kesintiler, bireysel emeklilik sisteminde ne kadar süre kaldığınıza bağlı olarak değişebilir. Özellikle 10 yıl süre dolmadan BES iptal edilirse kesinti oranları daha yüksek olabilir. Ancak, sözleşmenin başladığı tarihten itibaren 60 gün içinde iptal edilmesi durumunda kesinti olmayabilir.

    BES iptalinde yapılan kesintiler şunlardır:

    1. Stopaj Kesintisi: Geri alınan tutar üzerinden stopaj kesintisi yapılır. Bu kesinti oranı gelir vergisi tarifesine göre değişir.
    2. Giriş Aidatı Kesintisi: BES’e katılımınızda ödediğiniz giriş aidatı, geri alınan tutardan kesilebilir.
    3. Devlet Katkısı Kesintisi: Devlet katkısı alınmışsa, bu tutarın geri alınması durumunda da kesinti yapılabilir.

    Kesinti miktarları ve detayları, bireysel emeklilik sözleşmesine ve sözleşme şartlarına göre değişebilir. Bu nedenle, BES iptali durumunda kesintilerin detaylarını ve miktarlarını bireysel emeklilik şirketinizden öğrenmeniz önemlidir.